ÁrnyasnetÁrnyas ÓvodaAktualitások → Házi finomságok

Házi finomságok

Aki olvasta az Állatmesét, elképzelhető, hogy érezte a házi finomságok illatát, ízét. Bevallom én igen, de nem csak képzeletben, hanem teljes valójában. Mert bizony én ott jártam, s kóstolóhoz is jutottam mindenből. Azt is megfigyeltem, hogyan készítette el a gazdasszony a házi krémtúrót és a sajtot. Most szívesen megosztom ezt Veletek.

Sajt

Hozzávalók:

1 l tej
50 dkg tehéntúró
6 dkg olvasztott vaj vagy margarin
1 egész tojás
1 tk só
1 tk szódabikarbóna

1 liter tejbe belemorzsolták az 50 dkg túrót és azt tűzön felforralták. A tűzről levéve tésztaszűrőn keresztül átengedték, s a visszamaradt túrót összekeverték a megolvasztott margarinnal, a tojással, a sóval és a szódabikarbónával.
( Kinek kedve tartja a masszát ízesítheti fokhagymával, köménymaggal, apróra vágott petrezselyemmel, zöld hagymával, kaporral vagy akár apróra vágott kolbász darabkákkal is. Azt hiszem, az ízesítés csak fantázia kérdése. )

Az így kapott masszát lábasba rakták, takarék lángon addig kevergették, míg az egész össze nem állt. Ezután vízzel kiöblített tetszés szerinti formába simították, mely kihűlés után a hűtőszekrényben folytatta tovább dermedését.
Ezután fogyasztották. Garantáltan finom.
A gyerekek is jó ízzel falatozták.

Krémtúró

Hozzávalók:

25 dkg tehéntúró
1 pohár tejföl
cukor
ízlés szerint: vaníliás cukor, mazsola, reszelt citromhéj

Ezeket az összetevőket jól elkeverték, s amilyen gyorsan elkészítették, olyan gyorsan meg is ették.

Jó étvágyat!

Hírlevél feliratkozás
e-mail cím: