ÁrnyasnetÁrnyas ÓvodaAktualitások → Árnyas fonóban sült finomságok

Árnyas fonóban sült finomságok

Receptek

Ahogy az előző cikkben ígértem, közzé tesszük az Árnyas fonóban készült finomságok receptjeit. Ha kedvet éreztek hozzájuk, süssétek meg otthon, meg lesz az eredménye! Jó étvágyat hozzá!

TÓCSNI ( lapcsánka, röszti, cicege )

Hozzávalók:

500 g burgonya (megtisztított, hámozott)
1 db tojás
2 gerezd fokhagyma
10 dkg búzaliszt
2 csapott teáskanál só
3 csipet őrölt bors
a sütéshez olaj

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, a sót, a borsot, a reszelt fokhagymát és a lisztet. Alaposan összekeverjük. Egy serpenyőben olajat hevítünk. Egy kanál segítségével beletesszük a masszát, kissé ellapítjuk, majd mindkét oldalát arany barnára sütjük. Tejföllel, sajttal tálaljuk, de önmagában is kiváló étek.



VÍZEN KULLOGÓ

Hozzávalók:

30 dkg liszt
25 dkg vaj
3 dkg élesztő
2 dl tej
1 db tojás
pici só
töltelékhez lekvár
szóráshoz cukor, fahéj

Elkészítése: a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a fél dl langyos, cukrozott tejben felfuttatott élesztőt, a tojást, 1,5 dl langyos tejet, csipetnyi sót és mindezt jól összedolgozzuk. A tésztát tiszta konyharuhába kötjük és fakanálra akasztva langyos vízzel töltött edénybe lógatjuk. Ha megkelt, feljön a víz tetejére. Ekkor lisztezett gyúródeszkán 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, kb. 10 cm oldalhosszúságú négyzetekre vágjuk, közepébe lekvárt teszünk, kifli formájúra feltekerjük, tetejét kristálycukorral szórjuk. Előmelegített sütőben, 180 C fokon arany pirosra sütjük, fahéjas cukorral megszórjuk.

DÜBBENCS ( krumplis "kőttes" )

Hozzávalók:

70 dkg liszt
3 dkg élesztő

tej
30 dkg főtt, áttört burgonya
olvasztott zsír

Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tejben felfuttatott élesztőt, és annyi tejjel gyúrjuk, dagasztjuk, hogy se kemény, se lágy ne legyen az állaga. Duplájára kelesztjük, újra átgyúrjuk, majd bukta méretű darabokat szaggatunk belőle, azt olvasztott zsírba mártjuk, és jó szorosan egymás mellé helyezzük a tepsibe. Ekkor még vagy 20 percet keleszthetjük, majd 180 C fokon aranysárgára sütjük.

TÚRÓS POGÁCSA

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
50 dkg tehéntúró
50 dkg vaj vagy margarin
1 ek só
1 db tojás

Elkészítése: a hozzávalókat jól összegyúrjuk, kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojással tetejét megkenjük, s ha szeretnénk, akár egy kis reszelt sajttal megszórhatjuk.
Előmelegített sütőben 180 C fokon megsütjük.

KENYÉRLÁNGOS ( töki pompos, langalló )

Hozzávalók:

1 kg finomliszt
3 dkg élesztő
1 ek só
kb. 0,5 l langyos víz
0,5 tk. cukor
Tetejére: 1 nagy pohár tejföl
3 gerezd fokhagyma
3 fej lila hagyma
30 dkg bacon szalonna
20 dkg reszelt sajt

Elkészítése: az élesztőt egy pici cukorral 2.5 dl langyos vízben felfuttatjuk. A lisztet, sót és az élesztőt a maradék vízzel jól összedolgozzuk, a tésztát kb. 1 órán át kelesztjük. Ha szép nagyra nőtt, akkor tűzhely méretű tepsibe tesszük és szétnyomkodjuk. Megkenjük a fokhagymás tejföllel, rászeleteljük a lila hagymát, a bacon szalonnát, s a reszelt sajttal megszórjuk. Kb. 180 C fokon megsütjük.

LEKVÁROS PAPUCS

Hozzávalók:

40 dkg liszt
20 dkg margarin
2 dkg élesztő
6 dkg porcukor
2,5 dl tejföl

Elkészítése: a tejet az élesztővel és egy kis cukorral felfuttatjuk, majd ezzel együtt a hozzávalókat jól összedolgozzuk, a kész tésztát kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, kis négyzetekre vágjuk, közepébe lekvárt rakunk, és szemközti csücsküket középre hajtjuk. Előmelegített sütőben 180 C fokon megsütjük.

CSOKIS KALÁCS

Hozzávalók:

A tésztához:
60 dkg finomliszt
3 db tojássárgája
4 dl tej
6 dkg cukor
2 ek napraforgó olaj
5 dkg élesztő
1 csipet só
1 db tojásfehérje (a kenéshez)
1 ek vaj (a tepsi kikenéséhez)

A krémhez:
25 dkg margarin
3 csomag vaníliás cukor
5 dkg cukrozatlan kakaópor
20 dkg cukor
Ízlés szerint rum és egy késhegynyi fahéj

Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval együtt összedagasztjuk, majd 6 cipóra szedve félretéve duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a kakaókrémet. A puha margarint a kakaóporral, cukrokkal robotgéppel kikeverjük. (finomabb egy kis rummal és egy pici fahéjjal)
A megkelt cipókat kinyújtjuk hosszú rudakra, tetejüket a kakaós krémmel megkenjük, és feltekerjük. Hármasával összefonjuk, lehet hatosával is.
A kivajazott tepsibe tesszük, tetejüket a megmaradt, kissé felvert tojásfehérjével megkenjük, előmelegített sütőben megsütjük. Kb. 180 fokon 30-40 percig sütjük.

Az összes süteménynek van egy utolsó, kihagyhatatlan, közös mozzanata: mindet jól megesszük.
Jó étvágyat!


Hírlevél feliratkozás
e-mail cím: