Itt a farsang, áll a bál...
Lassan közeleg a tél vége, itt az ideje, hogy mi is rásegítsünk egy picit. A farsangi időszak egészen a vízkereszttől a nagyböjt kezdetéig tartó időszak, amely alatt vidám lakomák, bálok, mulatságok és népi ünnepélyek kerülnek megrendezésre. Az Árnyas Bölcsiben ezen alkalomból mi is megtartottuk idei évi farsangi mulatságunkat.
A délelőttöt már egyből kis mulatsággal kezdtük. A szépen, színesen feldíszített csoportot a lufik tették még izgalmasabbá. A terem közben megtelt a szórakozni vágyó kis bölcsisekkel, akik érdekesebbnél érdekesebb jelmezekbe bújtak erre az alkalomra. A mulatáshoz a zenét Lili néni szolgáltatta nekünk. Találkoztunk igazi, erős Pókemberekkel, tűzoltókkal, cicákkal, unikornissal, tigrissel, igazi lovaggal és persze hercegnővel is, de a szokásos mókamester, a bohóc sem hiányozhatott a sorból.
„Jancsi-bohóc a nevem.
Cintányér a tenyerem.
Orrom krumpli, szemem szén.
Szeretném, ha szeretnél!
Velem nevetsz, ha szeretsz.
Ha nem szeretsz, elmehetsz.
Szívem, mint a cégtábla,
Ruhámra van mintázva.
Kezdődik a nevetés.
Tíz forint a fizetés.
Ha nincs pénzed, ne nevess!
Azt nézd, innen elmehess!”
A mulatozás után a másik teremben egy bábelőadás várt bennünket. A három kismalac története bizonyára mindenkinek ismerős. Igazán vicces, ahogy a kismalacok próbálják kitalálni, hogyan járjanak túl a nagy, gonosz farkas eszén, hiszen az mindig el akarja fújni a malackák házának tetejét. A történet végén természetes győznek a bátor malacok, így garantált a vidámság. Különösen élveztük az előadást, hiszen kedvenc dadusaink és kisgyermek nevelőink húztak bábot a kezükre.
Baba-farsang, baba-bál
Táncol a sok baba-pár.
Medve- Berci trombitál,
Kelj-fel-Jancsi fejen áll.
Járták tegnap, járták ma,
Elfáradnak holnapra!
A délelőtti mókázásban azonban meg is éheztünk és hát mi mást ehettünk volna, mint a hagyományos farsangi, szalagos fánkot, amelynek a receptjét is megosztjuk most veletek, ugyanis nagyon finomra sikerült, így a baracklekvárral különösen jólesően fogyasztottuk el.
Szalagos fánk
Hozzávalók 20 darab fánkhoz: • 3.5 dl tej • 4 dkg friss élesztő • 3 ek porcukor • 50 dkg fehér liszt • 1 db tojás • 3 db tojássárgája • 10 dkg olvasztott vaj • 2 ek rum • 1 mokkáskanál só A sütéshez: • 8 dl étolaj
A tálaláshoz: • vaníliás porcukor • lekvár
Elkészítés - A langyos tejbe 1 evőkanál porcukrot keverünk, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés liszttel megszórjuk és felfuttatjuk. A kelesztőtálba szitáljuk a meglangyosított lisztet, a közepébe ütjük az egész tojásokat és a tojássárgájákat, beletesszük a maradék porcukrot, sót és a felfutott élesztős tejet. Laza mozdulatokkal összeállítjuk, közben apránként hozzáadjuk az enyhén felmelegített vajat és a rumot. Simára gyúrjuk, letakarjuk, félóra alatt duplájára kelesztjük, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Határozott mozdulattal kiszaggatjuk úgy, hogy a forma ne nyomja össze a korongok oldalát. Ha élesen vágjuk el, a fánk szép magasra feljön sütés közben, ettől is szép szalagos lesz. Letakarjuk, 20 percig pihentetjük.
Magas, széles, fedeles sütőedényben felforrósítjuk az olajat. A korongokat kézben fogjuk, hüvelykujjainkat beletéve mélyedést alakítunk ki a fánkok tetején, majd ezzel lefelé, ötösével a forró olajba helyezzük. Ha rögtön megbarnul, túl forró az olaj, ilyenkor kevés hideg olajat öntünk hozzá. Előtte érdemes 1 csipet nyers tésztával ellenőrizni. A fánkokat lefedjük, kb. 50 mp alatt aranysárgára sütjük. Megfordítjuk, és fedő nélkül alig 1 perc alatt a másik oldalát is pirosra sütjük. A sütést mindaddig ugyanígy folytatjuk, amíg tart a nyers tészta. A szalag kialakulását a sok olaj is befolyásolja, mert ha ’nehéz’ a tésztánk és leül a lábas aljára, akkor bő olaj esetén a megfordításkor már nem lesz szalagos. A kisült fánkokat papírtörlővel bélelt tálba sorakoztatjuk. Tálaláskor vaníliás porcukorral meghintjük és házi lekvárral frissiben tálaljuk.
Farsangi fánk, pufóka,
Teremben áll a móka.
Kéményseprő, Piroska,
A szakács meg a kukta
Ropják együtt a táncot, mind megeszik a fánkot.