ÁrnyasnetÁrnyas AlapítványAktualitások → Időutazás 1920 - ba

Időutazás 1920 - ba

Volt egykoron egy bál

A világsztárokat nézve talán sokakban megfogalmazódhatott az a gondolat, hogy milyen lehet limuzinból kiszállva vörös szőnyegen végigtipegve bevonulni a bál színhelyére. Ez a VÍG-GAZSÁG résztvevőinek megadathatott 2011. január 29. estéjén vagy inkább 1920 - ban?
Hideg, téli este volt. A vendégsereg igyekezett minél előbb elérni a Mézesvölgyi Iskola bejáratát egy csöpp meleg után áhítozva. Csak egy valaki tétlenkedett a röpködő mínuszokban...

Arcán némi zavartság mutatkozott. Kérdően órájára pillantott. Tekintete izgatottan cikázott az épület előtt várakozó régi járgány és az épület felé vörös szőnyegen közeledő pár között. Kabátjukba jól beburkolóztak, de a hölgy madártollas fejdísze rögtön szembe ötlött.
Aztán jött a következő fejdíszes nő, majd még egy és egyre több. Szinte nem volt női vendég, akinek ne lett volna pánt, virág vagy madártoll a hajába tűzve. Az urak többsége fehér vagy fekete kalapban érkezett.

Hősünk egyre izgatottabbá vált, kíváncsisága nem hagyta nyugodni. Közelebb lépett, s ahogy a bejárat üvegajtaján bekukucskált, hirtelen visszahőkölt. De hiszen ez Don Corleone... , s gondolatai máris ezerfelé röpködtek. Meglepetéséből felocsúdva újból összeszedte erejét, hogy kiderítse, mi folyik itt.

Nem tudom hogyan, de pár pillanat múlva e rejtélyes alak a bál helyszínén találta magát húzentrógeres nadrágjában, fekete - fehér csíkos ingében, fején fehér kalappal. Igyekezett elvegyülni a tömegben, nehogy feltűnjön valakinek. Egy csendes sarokban meghúzódott, onnan kémlelte a vendégeket. Fekete, fehér, piros boákat, selyem ruhákat, rojtokat látott libbenni mindenfelé. Számára ez az öltözék nem volt ismeretlen.

Aztán megjelent a színen Donna Mamma és Don Corleone, akinek fia bukásra állt az iskolában. Jó maffiózóhoz hűen vesztegetéssel próbált eredményt elérni, és lám, sikerrel is járt. Cserébe - hősünk aggodalmára - ő vállalta el a házigazda szerepét. Megnyitották a bált. Először iskolás növendékek táncbemutatóit nézhették meg az egybegyűltek.


Aztán jött a közös tánctanulás. Lépek, rúgok, rázok, ütök - tanította a Charleston lépéseit Vajda Gyöngyvér, a Jumpers Tánc és Sport Közhasznú Egyesület - melynek repertoárjába tartozik a rocky, a Társastánc, Swing alapú táncok, Mazsorett, a Modern Színpadi Show tánc és a művészi torna oktatás - tánctanárnője, s a lelkes tömeg együtt ringott a zene ritmusára.

A zene üteme hősünk lábát is mozgásba lendítette, s mint aki állandóan ezt csinálta, mozgott a többiekkel. Élvezte a HOT JAZZ BAND élő zenéjét. A zenekar muzsikája oly ismerősen csendült fülében, szinte mindent s mindenkit feledve adta át magát a tánc örömének. Az együttes a '20-as, '30-as, '40-es évek jazz korszakának jeles képviselője, stílus hű tolmácsolásukban, virtuóz játékukkal a korai jazz, a swing és a dixieland revival kel életre.
Táncban kifáradt emberünk, hogy kifújja magát, elindult tovább körbenézni.

Korabeli bútorokkal berendezett helyiségre lett figyelmes. Nézegette a képeket a falon, elhelyezkedett egy kényelmes fotelben. Már csak a jó öreg szivarja hiányzott. Teljesen otthon érezte magát, amikor valaki vakuval a szemébe villantott. Most lelepleztek - gondolta kissé ijedten. De nem látott ismerős arcot, csak távolról villant meg egy revolver valaki kezében. Na jobb lesz menni!

Hirtelen egy kaszinó nyüzsgő zaja csendült füleibe. Ismerős szavak, hangok hallatszottak.
Forgott a rulett kerék, röpködtek a tétek, csörögtek a zsetonok, peregtek a kártya lapok. Hősünk vére pezsegni kezdett. Már majdnem elővette bankóit, hogy feltegye, de ekkor észbe kapott, s meghátrált. Egy érdekes ember mellett találta magát. Valami varázsló lehetett. Habók János bűvész keze oly ügyesen cselezett, hogy a körülötte állók egyik ámulatból estek a másikba. Közvetlen közelről lehetett fürkészni a titkokat, hátha lelepleződik valami, de hiába. Kártyák száma, színe, mérete változott, tárgyak tűntek el, majd kerültek elő váratlanul. Aztán hirtelen hősünk vált a bűvész trükkjeinek "áldozatává". A tenyerébe tett bordó kis szivacs labda kezében érthetetlen módon megduplázódott. A bűvész mutatványai mindenkit csodálattal töltöttek el. "Ilyen kezekkel nyerhettem volna Don Corle..." - ezen gondolatokra hősünk megtántorodott, s sietve odébb állt, hogy lehűtse magát egy kis itallal.


Aztán bekapott néhány falatot, s a tombola húzás izgatott várakozására lett figyelmes. "Itt is mindenki nyerni akar!" - gondolta. Sok ajándékcsomag lelt gazdára, a fődíj a Brandt virág felajánlásaként egy gyönyörű, óriási, sárga orchidea virágköltemény volt.

Éjfél után megérkezett Orosz Balázs és zenekara, ők adták a talpalávalót. A hangulat egyre fokozódott, s hősünk is egyre lazábban, szabadabban kezdte magát érezni. Már nem kereste Don Corleone tekintetét, lassan kezdte elfelejteni miért is van itt.

Hajnal tájban eszmélt magára. Kijövet az ajtón egy plakátra lett figyelmes, melyen egy évszám hasított a szemébe: 1920.
Ekkor fejében minden megvilágosodott: ruhák, boák, fejdíszek, casino, roulett, Charleston, Don Corleone...

Már csak egy dolog hagyott benne kételyt: ő tett időutazást 2011 - be, vagy a többiek mentek vissza az időben, s kerültek az ő idejébe, 1920 - ba.
A bál ajtaján kilépve hősünk eltűnt a ködben, s a róla készült fényképet azóta is hibába keresem.

Fotóalbum
Lethenyei László fotóművész bálról készült fényképei a www.pillanatkepek.hu weboldalon tekinthetők meg. A fotók megrendelhetők a 20/ 970 4560 - as telefonszámon, vagy a lethenyei@pillanatkepek.hu E-mail címen.

Korábbi hírek
Hírlevél feliratkozás
e-mail cím:
Legfrissebb cikkek