ÁrnyasnetÁrnyas AlapítványAktualitások → Holdfogyatkozott

Holdfogyatkozott

2011. június 15. este 20.23 h. A Hold eltűnőben. No nem azért, mert valaki leakasztotta vagy hazavitte. Ennél komolyabb csillagászati eseménynek lehettünk szemtanúi. A Hold a Föld árnyékába kerülve takarásba került, így a Nap sugarainak fényét szem elől veszítette.


A régmúlt időkben, mikor a tudomány még csak kevesek privilégiuma volt, a csillagászati jelenségeket, így a Nap és a Hold fogyatkozását varázslatként a nép megfélemlítésére, a hatalom megerősítésére használták. Szerencsére a tudást egyéni választás szerint ma már mindenki birtokolhatja. A nap - és holdfogyatkozás ma is csoda, a természet szemet gyönyörködtető varázslata abszolút megmagyarázható törvényszerűségével.

Az Árnyas Alapítvány lelkes kémlelőihez 30 - 40 kíváncsi szempár csatlakozott. Sok fiatalt is magával ragadott az esemény, ami örvendetes tény, mert fontos, hogy tudják, hogy nem csak a számítógép, a bulik vagy a plázák nyújthatnak izgalmas kikapcsolódást. S ami még fontosabb, nemcsak izgalmas, hanem értelmes, szemet, szívet, lelket, gyönyörködtető élménnyel gazdagodtak.

A Hold illetve annak eltűnésének s újbóli előbukkanásának megfigyelése kellemes hangulatban telt. A Kereszt domboldaláról pazar kilátás nyílik Veresegyházra, de a fények itt már nem zavaróak, s a remek időjárási körülmények is felhőtlen nézelődést tettek lehetővé.
Beszélgetések, ropogó tűz, nyárson sercegő, illatozó falatok igazán kellemessé varázsolták az estét.

A csillagászati jelenség megörökítését, a gyönyörű fotókat Forrai Attila amatőr csillagásznak és szuper felszerelésének köszönhetjük, mellyel lehetővé vált a Szaturnusz megpillantása is.


A következő holdfogyatkozás télen lesz, s bízunk benne, hogy az időjárási körülmények ismét megengedik e szép égi jelenség megfigyelését.

Fotóalbum


Korábbi hírek
Hírlevél feliratkozás
e-mail cím:
Legfrissebb cikkek