ÁrnyasnetÁrnyas TanuszodaAktualitások → Készítsünk dinnyét!

Készítsünk dinnyét!

A nyári hőségben nincs is jobb, mint finom, édes, hűsítő gyümölcsöket enni és kiülni a szabadba valami szépet alkotni. Nálunk a múlthéten a görögdinnyéé volt a főszerep. Nem csak ízlelgettük ezt a finomságot, de magunknak is készítettünk egyet. Hogyan? Máris mutatjuk!


Első lépés:

Keressünk egy otthon lapuló, felesleges nagy mennyiségű piros festéket és egy nagy ecsetet. Majd jó alaposan kenjük be vele a talpunkat. Lehet, hogy kicsit csiklandós lesz, de megéri!



Második lépés:

A befestett talpunkkal készítsünk egy lenyomatot egy papírlapra. Jó a alaposan tapossuk meg a lapot, minél jobban látszódjon a lábunk formája. Ez lesz a dinnye belseje. Majd ezt hagyjuk alaposan megszáradni. Közben készítsünk elő fekete és zöld festéket, egy kis vizet, valamint vékonyabb ecsetet.




Harmadik lépés:

A megszáradt lenyomatot vegyünk magunk elé úgy, hogy a lap fektetett helyzetben legyen. A már kikészített zöld festékkel húzzunk alulról egy körvonalat a lenyomat köré. Ez lesz a dinnye héja.

Negyedik lépés:

Nincs más hátra, mint az ecset hegyét a fekete festékbe mártva, pöttyöket, vagy kicsi pacákat festeni a dinnye belsejébe. Sok vagy kevés mag van a dinnyében? Azt már Ti döntitek el! Miután elkészül hagyjuk, megszáradni és készen is vagyunk!




Tudtad?

A görögdinnye a tökfélék családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak termésének a neve. Sokan édes íze miatt gyümölcsnek tartják, azonban mégis zöldségnek számít. David Livingstone nevű, híres Afrika-kutató, úgy írja le a görögdinnyét, hogy a Kalahári sivatagban rengeteg található belőle, úgy gondolják, hogy innen származik, és itt szabadon nő. Bár nem tudjuk, hol termesztették először, a legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt a dinasztikus Egyiptomban történt, amit hieroglifával is megörökítették. A 10. században már termesztették Kínában, mely a világ legjelentősebb görögdinnye termesztője ma is. Majd a 13. században mór hódítók hozták be Európába, így élvezhetjük mi is minden nyáron ennek az édes zöldségnek az ízét.


Fotóalbum


Hírlevél feliratkozás
e-mail cím: