ÁrnyasnetÁrnyas ÓvodaAktualitások → Szüret előtt

Szüret előtt

Mentovics Éva: A szőlő

Aranysárgák már a fürtök,
akárcsak a napsugár.
Üresen kong minden hordó,
tátog a prés - rájuk vár.


Tőkéjéről levagdossuk,
berakjuk a kosárba -
présből csorog édes leve,
tölthetjük a pohárba.

Mire azonban erre kerülne a sor, komoly munkálatoknak kell azt megelőznie. A szőlő termesztése, művelése, szüretelése, préselése, a bor készítése igen komoly mesterség, tehát egy kis tudományos felkészülés mindenképpen hasznos lehet a gyerekek számára.

Az első, s talán a legfontosabb dolog, hogy meg tudjuk különböztetni a szőlőt a többi őszi gyümölcstől. "Ó, hát ez könnyű! - gondolhatja mindenki. Igen, de csukott szemmel! Ilyenkor csak a szőlőszemek nézhetnek kíváncsian, az óvodások csak ízérzéküket, szagló és tapintó szervüket használhatják. A helyzet azonban az, hogy így is könnyűnek bizonyult a feladat, a gyerekek mind sikerrel jártak. A gyümölcsök illata és zamata magukért beszélt.


Az óvodások matematikai képzettsége is előrehaladt e napokban. Azt ugyan nem számlálgatták, hogy hány szem szőlő van egy fürtön, de hogy hány fürt szőlő van a kosárban, azt igen. És volt sok, aranysárga is és lila is. Persze csak addig, amíg valaki ki nem lipte - lopta. Azt pedig gyakran megtette valaki. Persze, mert "elaludt az öreg csősz", s hiába volt "furkósbot a kezében, vaskalap a fejében", az sem segített.

Egyébként megértem, hogy mindig eltűntek a szőlőfürtök, hiszen egyik finomabb volt, mint a másik, lehetett az sárga vagy épp lila. Az eltűnésnek azonban valószínű oka az volt, hogy a szemeket folyton kóstolni kellett, hiszen abban van a szőlő titka, meg a szőlőléé. Akármilyen szőlőt, például savanyút kipréselni nem érdemes! Persze itt felmerül a kérdés: ha minden szemet megkóstolunk préselés előtt, akkor mit lehet majd kipréselni? No, ezt a talányt péntekig ráérünk megfejteni.

Egyébként a gyerekek nemcsak szőlőt kóstoltak, hanem almát, körtét, szilvát, barackot... Végül is a jó munkához széleskörű tájékozottság szükségeltetik. A szőlő ízét csak úgy lehet igazán megismerni és megkülönböztetni más gyümölcsökétől, ha tudjuk mihez viszonyítani. A jó és a rossz fogalma sem létezik önmagában, csak egymás ismeretében nyernek értelemet! No, ez aztán a tudományos szőlőevés! Bár gyümölcsöket enni lehet, hogy tudományosság nélkül is legalább olyan élvezetes. Sőt!


Jut eszembe még egy szőlővel kapcsolatos fontos dolog, a péntek! Képzeljétek! Pénteken mulatság lesz. Szüreti. Itt az óvodában, délelőtt. Szőlőt préselünk, édeset. Mustot kóstolunk, zamatosat. Sütit eszünk, amit sütöttünk. Táncolunk, amíg bírjuk.
Úgyhogy gyerekek pénteken otthon ne feledjétek a jókedveteket! Szüreti mulatság nem létezik vidámság nélkül!

Sok szeretettel várunk!

Fotóalbum


Fotóalbum


Hírlevél feliratkozás
e-mail cím: