Kukoricás sütik
Az elmúlt időszakban ismét új ízekre sikerült szert tenniük az Árnyas ovisainak. A kukoricával való foglalatosság magával hozta a kukoricás sütemény készítésének és zamatának megtapasztalását is. Ezen remekek receptjét osztom itt meg, hogy Ti is ízelítőt kaphassatok a gyerekek élményeiből.
A recept előtt azonban úgy érzem, tisztázni kellene egy fogalmat. Tudjátok mi az a prósza? Szerintem sokaknak elég ismeretlen ez a szó, talán azért, mert a kukoricából való sütkérezés nem annyira elterjedt nálunk.
A prósza jelentése: kukoricalisztből készült lepény, keményebb és vastagabb sütemény.
Tapasztalatból mondom, hogy állaga tényleg nem olyan pihe-puha, szájban gyorsan eltűnő, mintha búzalisztből lenne, vagyis kicsit tovább lehet rajta csemegézni, ami nem baj, mert az íze nagyon finom. Érdemes kipróbálni.
KUKORICA PRÓSZA:Hozzávalók:
30 dkg kukoricaliszt
1 kk. só
3 csapott ek. cukor
1 citrom héja, leve
1/2 dl étolaj
1 ek. szódabikarbóna
5 dl aludttej ( kefír )
2 dl tejföl
szilvalekvár
Elkészítés: az alkotóelemeket jól összekeverjük, kivajazott tepsibe öntjük. A tésztába kis kupacokba beleszaggatjuk a lekvárt.
Kb. 140 C fokon 40 - 45 percig sütjük.
KUKORICATORTA:
Hozzávalók:
5 db tojás
15 dkg porcukor
+2 dkg porcukor a habba
1 citrom héja
15 dkg kukoricaliszt
Elkészítés: az 5 tojássárgáját a porcukorral és reszelt citromhéjjal habosra keverjük. A tojásfehérjéket kb. 2 dkg cukorral kemény habbá verjük. Az átszitált kukoricalisztet a habbal együtt hozzávegyítjük a kikevert tojássárgákhoz és könnyedén elkavarjuk. A tésztát kikent és lisztezett tortaformába öntjük és lassú tűzön sütjük. A kihűlt tortát három lapra vágjuk és tetszés szerinti ízzel megkenjük. A tetejét olvasztott csokival megkenhetjük.
Jó étvágyat!