ÁrnyasnetÁrnyas ÓvodaAktualitások → Állati finomságok

Állati finomságok

Télen az állatoknak az élelem megszerzése okozza a legnagyobb problémát. A gyerekek mélységesen átérzik ezt a helyzetet, s hogy velük ilyen ne fordulhasson elő, hozzáláttak állati jó csemegék elkészítéséhez....


S hogy miért állati csemegék ezek? Nemcsak azért, mert nagyon finomak, hanem mert van bennük olyan alkotóelem, melyet az állatok egyike - másika is szívesen fogyaszt és ráadásul igen egészséges. Ilyen pl. a dió, magok vagy a répa.

Sajnos az elmúlt héten a vírusok az óvodát sem kerülték el, sok gyermek kényszerült otthoni pihenőre. Hogy ők se maradjanak ki az itt készült finomságokból, közreadjuk a recepteket, hátha otthon is kedvet kaptok elkészíteni azokat. Az itt készült sütiknek mindig nagy a sikere, hiszen az ovis társakkal, barátokkal való együtt munkálkodás varázsa erős csáberővel bír.

Persze a sütés nem öncélú tevékenység. Eme tüsténkedés közben kiváló alkalom nyílik matematikai képességek fejlesztésére, pl. meg lehet számolni az összetevőket vagy épp azt, hogy hányadik tojásnál tartunk, és mennyi kell még..., de több érzékszervünk működésének megtapasztalására is kiváló, legyen szó szaglásról, tapintásról, látásról és természetesen az ízlelésről. A hallást itt nem emelném ki annyira, hacsak nem ama felüdítő mondat érzékelésekor van kiemelkedő szerepe, ami úgy hangzik, hogy: kész a süti, lehet enni!

Az eddig említetteken túl az alkotóelemek szuperül felhasználhatók képek készítésére is, de egyéb képek készítésekor és egyéb foglalatosság közepette is serkentőleg hatnak a folyosón szálldogáló illatok és az energia pótló falatok.

No, ennyi hasznos tanács után íme a recept:


RÉPATORTA

Hozzávalók:

30 dkg sárgarépa ( tisztított, reszelt )
3 db tojás
18 dkg cukor
0,5 csomag vaníliás cukor
18 dkg vaj
20 dkg finomliszt
1 csipet só
0,5 csomag sütőpor
1 kk. szódabikarbóna
1 db narancs ( leve és reszelt héja )

Elkészítés:

A vajat habosra keverjük a cukorral és a sóval, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat.
A répa levét kinyomkodjuk, majd a masszához adjuk, s a narancshéjjal és a narancslével együtt jól összedolgozzuk. Végül a sütőporos, szódabikarbónás lisztet beleforgatjuk. Vajazott, lisztezett tepsibe öntjük, 180 C fokon kb. 30 percig sütjük.


DIÓS POGÁCSÁK

Hozzávalók:

15 - 20 dkg tisztított dióbél
30 dkg finomliszt
1 és fél tk. sütőpor
10 dkg cukor vagy méz
18 dkg margarin vagy vaj
1 db tojás

Elkészítés:

Megdaráljuk a diót. A fent leírt összetevőkből sima tésztát gyúrunk. Fóliába csomagolva fél órán át hűtőszekrényben pihentetjük. Ha eléggé kihűlt a tészta, golyókat formálunk belőle. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és tetejüket villával laposra nyomjuk. 200 C fokos sütőben kb. 10 percig sütjük.

Remélem, kedvet kaptatok hozzájuk! Jó étvágyat!

Fotóalbum


Hírlevél feliratkozás
e-mail cím: