ÁrnyasnetÁrnyas ÓvodaAktualitások → 2014 - be léptünk

2014 - be léptünk

Ezúton is szeretnénk Mindenkinek nagyon boldog, vidám Új Esztendőt kívánni!

"Ez újév reggelén minden jót kívánok,
amerre csak járok, nyíljanak virágok!
Még a hó felett is virág nyiladozzon,
dalos madár zengjen minden rózsabokron!
Minden szép, minden jó
legyen mindig bőven,
szálljon áldás Rátok
ez új esztendőben!
Boldog Új Évet kívánok!"

Ismét átléptük egy új év kapujának küszöbét. Amikor benyitunk, még nem tudjuk, mi van pontosan az ajtó mögött, de a helyzet az, hogy utána sem. A közeli kép körvonalai még élesek, de ahogy egyre messzebb nézünk..., úgy homályosodnak el.

Amit biztosan látunk, hogy az út, melyen haladunk, ki van kövezve. Mindenkié. Az alapokat mindenki maga rakta le. Már korábban. És most ezen menetelünk tovább. A végét nem látjuk, de mindig van hova lépni. Mert folyamatosan építjük az utat, jó előre lerakjuk a nyomokat. S hogy ki milyen kővel dolgozik? Talán nem is ez a legfontosabb, hanem inkább az, hogy merre halad. Lehet, hogy néha nem sikerül teljesen sima felszínre elhelyezni a következő lépésnyomokat, ilyenkor ide érve sajnos az út kicsit göröngyösebb lesz. Valószínű, hogy ez nem túl kellemes nyomokat hagy bennünk, de az a jó, hogy mindig lehet irányt változtatni. Rajtunk áll..., és ebben soha nem vagyunk egyedül.

Itt az Árnyas Óvodában is beléptünk 2014 ajtaján. A kiépített út határozott irányban halad előre. A kövek gondosan, szeretettel lettek lerakva. Aki ezekre lép, reméljük, hogy ezután is sok kellemes élménynek lesz részese.


Ahogy átléptük az óvoda kapuját, rögtön január 06.-án találtuk magunkat. Ez a vízkereszt napja, a karácsonyi ünnepek záró mozzanata. Ilyenkor három eseményre emlékezünk: a napkeleti bölcsek Jézusnál tett látogatására, Jézus megkeresztelkedésére a Jordán folyóban és a kánai menyegzőn véghezvitt csodára.

Ezen a napon Jézus megkeresztelkedésének emlékére vizet szentelnek.
A régi népszokások szerint ilyenkor szenteltvízzel itatták meg a háztáji állatokat, az emberek pedig magukra locsolták betegségek vagy rontás ellen. Egyes helyeken a ház földjét is megöntözték vele, hogy áldás legyen a házon.

Házak megszentelésénél alakult ki az a szokás, hogy a házakra a három napkeleti bölcs kezdőbetűjét vésték fel, így:
G + M + B.

E napon szokás leszedni a karácsonyfát is, s ezután kezdetét veszi a farsang, a karneválok ünnepi időszaka.


Az óvodások is elbúcsúztatták a karácsonyt, megbeszélték vízkereszt hagyományait, még utoljára meggyújtották a karácsonyi fényeket, visszaemlékeztek a kellemesen eltöltött napokra, az ajándékokra, aztán leszedték és gondosan elrakták az ünnep díszeit. A karácsony kellékei dobozba kerültek, a fények kialudtak, és 2013 ajtaja végleg bezárult.
Azonban az út tovább vezet 2014 - be, nincs leállás, a köveket szorgosan rakosgatjuk egymás után. S ha ezen munkálatokat a Karácsony szelleme, a szeretet lángja vezérli, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az úton haladva szebbnél szebb csodák tárulnak fel előttünk.

Fotóalbum
Kívánjuk, hogy Mindenki találja meg a maga csodáit!

B.U.É.K!

Hírlevél feliratkozás
e-mail cím: