ÁrnyasnetÁrnyas ÓvodaAktualitások → 1848, te csillag...

1848, te csillag...

"Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag,
Te a népek hajnalcsillaga!...
Megvirradt, fölébredett a föld, fut
A hajnaltól a nagy éjszaka.
Piros arccal
Jött e hajnal,
Piros arca vad sugára
Komor fényt vet a világra;
E pirúlás: vér, harag és szégyen
A fölébredt nemzetek szemében."


Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc szerves része volt az 1848-as európai forradalmi hullámnak, azok közül viszont lényegében egyedül jutott el sikeres katonai ellenállásig.

Eredményességét mi sem mutatja jobban, mint hogy csak a cári Oroszország beavatkozásával lehetett legyőzni, amelynek soha ekkora hadserege addig nem járt még külföldön.

A forradalom hírére, Petőfi Sándor buzdító szavára - "Talpra magyar, hí a haza" - sorra csatlakoztak az ifjak a lelkes tömeghez, s álltak be katonának, a lányok, nemzeti színű kokárdát tűzve a kalapokra intettek búcsút a legényeknek. A búcsú általában szomorú, de a szabadság reménye boldog örömmel töltötte meg az elválás perceit.
Így elevenedett meg - versekkel, táncokkal - az Árnyas óvodások és óvó nénik műsorában történelmi múltunk egy apró szelete, mely azonban164 éve tölti meg rendületlenül büszkeséggel a magyar szívet.


E forradalom Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye volt, társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, az 1867-es kiegyezéshez vezető út alapköve lett, mely kiegyezést 50 év viszonylagos béke követett.

"Nagy idők. Beteljesült az Írás
Jósolatja: egy nyáj, egy akol.
Egy vallás van a földön: szabadság!
Aki mást vall, rettentőn lakol.
Régi szentek
Mind elestek,
Földúlt szobraik kövébül
Uj dicső szentegyház épül,
A kék eget vesszük boltozatnak,
S oltárlámpa lészen benne a nap!"




Az Árnyas Óvoda és Bölcsőde ünnepségét a Veresegyházi Katonai Hagyományőrző Egyesület lovas, huszáros bemutatója zárta. Minden évben nagy sikert aratnak a zsinóros mentés, díszes ruhás katonák. A huszár ruha erejét nemcsak szépsége és a benne rejlő magyar szív adta, hanem a zsinórokba rejtett fém szálak, melyek védelmet nyújtottak a kardcsapások ellen.
"Itt az óra,
itt az óra!
Aki vitéz
fel a lóra!"
Az Árnyas apró vitézeinek nem is kellett kétszer mondani, olyan lelkesen pattantak nyeregbe, mint ahogy egykoron, az 1848 - 49 -es forradalom és szabadságharc idején tették a magyarság hősei.

Fotóalbum


Fotóalbum


Hírlevél feliratkozás
e-mail cím: